I Danmark har vi meget at lære af Kina. Vi skal for alvor få øjnene op for Kinas enorme kraft, evne og villighed til at få mest muligt ud af de teknologier, der påvirker os alle – og som samtidig er nøglen til at opfylde hvert og et af FN’s udviklingsmål.

Kina er en supermagt, bl.a. når det gælder kunstig intelligens, og i løbet af de næste 5 år har landet definitivt overhalet USA på området. Det kræver strategisk innovation og initiativer på højeste klinge, som vi kan og skal lære en masse af i Danmark.

Mange enkle ting at lære af Kina

Men der er også mange andre og relativt ukomplicerede, lokale initiativer i Kina, som driver landet frem med en enorm kraft, der bl.a. baner vejen for grøn omstilling. Disse initiativer og enkle forretningsmodeller skal vi også tage ved lære af i Danmark – og i princippet sætte i gang allerede i morgen. Her kommer to af de områder, hvor vi kan lære af eksponentielle Kina.

Kina er verdensmestre i billige el-biler

Mange af os har et billede af Kina som en nation, der ikke er specielt fokuseret på ’clean tech’. Det billede er i høj grad uberettiget, hvilket bl.a. kommer til udtryk, når det gælder produktionen og udviklingen af el-biler. Kinas svar på Tesla hedder BYD – et brand de fleste af os aldrig har hørt om, og det har vi heller ikke om de ca. 599 andre el-bil-producenter i kategorien +20.000 USD, som alle får tilført statsstøtte ligesom i EU.

Det kræver altså ikke stor fantasi at se, hvor hårdt Kina rykker på området, og hvor meget vi kan sakke bagud i Danmark og Europa. I det lys virker det derfor også knap så banebrydende, når Volkswagen lancerer nyt logo, der skal markere et nyt grønt fokus hos bilgiganten, eller når Porche lancerer en ny el-bil, der skal tage konkurrence op med Teslaen.

 

En langt vigtigere ’nyhed’ er det, at der i Kina tilmed findes en helt anden type el-bil, nemlig Lavhastigheds-el-bilen. Lavhastigheds-el-bilen kører i to nordlige regioner i Kina: I Shandong og Hebei-provinsen. Den kører op til 55 – 65 km/t og typisk 80 – 120 km på en opladning. Det interessante er, at der pt. er ca. 6.000.000 af dens slags på gaden i de to kinesiske provinser.

 

Dvs. over dobbelt så mange som af de almindelige el-biler på verdensmarkedet tilsammen. Samtidig starter prisen pr. bil på blot 2.000 USD – uden statsstøtte. Sidste år shippede kineserne 1,1 millioner af de biler udenlands.

 

Der er således disruption på vej i el-bilindustrien og meget at vinde, hvis vi ligesom Kina melder os ind i kampen i en fart.

Kina viser vejen for fremtidens ”landsbyer”

I Kina har man forstået, hvordan digitalisering er nøglen til udvikling af landsbyer og landområder. Og selvom en landsby i Kina defineres ved 50.000 indbyggere, udgør ’landsbyen’ Shaji et glimrende eksempel, som vi kan lære meget af i Danmark.

 

I 2010 brugte Alibaba – Kinas svar på Amazon – Big Data-visualisering til at analysere e-handelsmarkedet i Kina. En lysende plet kom frem på kortet ved en landsby ude midt i ingenting, 5,5 timers kørsel fra Shanghai. Alibaba-teamet var uforstående, og deres første reaktion var at tjekke nøjagtigheden af datakilden. Data’en var korrekt, så de bookede det første fly for at undersøge sagen nærmere. Her fandt de landsbyen Shaji, hvor folk i alle aldre arbejdede hjemme i deres huse foran deres gamle computere på deres e-butik.

Fra een lokal online butik til 16.000

I 2007 opdagede de nemlig i Shaji, at de kunne lave Ikea-lignende møbler og sælge dem online. Det startede med én online-butik, men spredte sig hurtigt i netværket af venner og slægtningen i byen. Nu har byen med 50.000 indbyggere 16.000 online-butikker, og i 2018 genererede de en omsætning på 2,2 mia. USD! Byen bygger nu en containerhavn som del af en ny byplanlægning.

 

Konceptet lyder således: I stedet for at beklage sig, få tilskud fra lokalregeringen og vente på, at andre løser udfordringerne, tog de sagen i egen hånd. Det startede med to brødre, men resten fulgte hurtigt efter.

 

Mennesker i danske landbyer og byer kan sagtens lade sig inspirere heraf: Vælg et område, en industri, begynd i fritiden, få folk sat i gang, gør et rigtig godt stykke arbejde, markedsfør jer selv og sælg til Kina, USA og resten af verden. Teknologien er til det og vores engelske rækker! I Danmark kan det være en måde at skabe selvforsørgelse, øge sammenhængskraften både i landsbyer og mellem land og by og ikke mindst dyrke friheden og stoltheden i at skabe selv.

Lad os tage ved lære af Kina!

Men spørgsmålet er, om vi i Danmark er villige til at tænke nyt, smøge ærmerne op, tjekke ind i muligheder og teknologierne i verden og eje forestillingen om, at vi selv skal skabe vores fremtid. Forandringerne skal i bund og grund komme fra hver og én af os. Ingen leder eller ansat kan skyde ansvaret for hverdagen og fremtiden fra sig.

Tak for din tilmelding!

Vi har netop sendt dig en email med link download til e-bogen Genstart.

Nyhedsbrev