For hurtigere at få flere til at vælge elbilen som alternativ til den nuværende CO2 udledende bilpark, så skal den være markant billigere, designes bedre og gentænkes som transportform. Det kan lykkes hvis vi i Danmark selv designer, udvikler og producerer bilen, og gør den til endnu en dansk styrkeposition indenfor den grønne omstilling.

Rigtig mange forbrugere er top motiverede for at eliminere CO2-udledningen fra deres private bilkørsel, men det skal helst være en god forretning, og bilen skal møde behovet.

Vi har i Danmark og Europa et presserende behov for den reduktion i CO2, som netop en gennemgribende transformation til elbiler vil skabe. Reduktionen skal ske inden for få år, derfor er der brug for at vi gentænker, hvordan vi får udviklet billigere elbiler, som forbrugerne vil købe – indledningsvis ved at fokusere på det behov ‘bil nr 2’ dækker.

På elbilmarkedet er den største udfordring prisen. Og for at reducere prisen, skal produktionsomkostningerne reduceres markant, for subsidier som i Norge er ikke en farbar vej. McKinsey anbefaler i ”Making Electric Vehicles Profitable” https://www.mckinsey.com/industries/automotive-and-assembly/our-insights/making-electric-vehicles-profitable en ”de-contenting” af elbiler – dvs. at reducere ekstra displays, knapper, afbrydere, moduler og skabe et mindre komplekst design.

Men fordi nye teknologier gør os i stand til at gentænke stort set alt, kommer der nu billigere el-biler med en kort go-to-market-tid fra uventet kant. Derfor er det ikke nødvendigvis en bilproducent, der kommer til at producere den elbil, der gør transitionen til CO2 neutral transport let og tilgængelig for forbrugeren.

Inspiration fra Kina

I hele verden kører der ca. 2,6 millioner elbiler af den slags, som vi kender i Danmark lige fra Tesla til VW og Nissans modeller. De ligger på en pris fra 20.000 US$ og op og er alle sammen stort set kommet på gaden med statsstøtte i form af lavere afgifter.

Men i Kina findes der en anden type elbil, som de fleste europæere slet ikke er bekendte med. På en måde kan bilen som transportmiddel ses som en progression af el-løbehjul over el-cykel til el-bil. Altså en omvendt Tesla. I Kina kører der allerede ca. 6 millioner af dem på gaden i to nordlige kinesiske provinser – over dobbelt så mange som af de velkendte elbiler på verdensmarkedet tilsammen! Det er tale om en 3D-printet lavhastigheds-elbil. Det interessante er, at lavhastigheds-elbilen starter på en pris på blot 2.000 USD – uden statsstøtte!

En anden lidt dyrere version af lavhastigheds el-bilen er udviklet i et samarbejde mellem et Hong Kong-Italiensk designfirma X-EV, og den etablerede kinesiske virksomhed, Polymaker, der laver 3D print udstyr. Den koster ca. 40.000 danske kroner og er annonceret til at komme på markedet i 2019 i både Europa og Kina. X-EV’en vejer ca. 650 kg, har en rækkevidde på en opladning på 150 km og en tophastighed på 70 km/t og bruger lithium-ion batterier. Bilen kan 3D-printes på tre dage, som teknologien er nu. Snart kan det gøres hurtigere. Denne bil vil alt andet lige kunne dække de flestes behov for en ‘bil nr 2’.

3D-print og lavhastigheds-elbiler som dansk styrkeposition

Der kan således være store omvæltninger på vej i både bil- og elbilindustrien, og i Danmark har vi meget at vinde, hvis vi melder os ind i kampen om produktionen af 3D-printede lavhastigheds-elbiler, som forbrugerne kan og vil betale. At Danmark ikke allerede er en bilproducerende nation, er kun en fordel. Grunden til, at Teslaen er blandt verdens bedste biler i dag er, at Elon Musk ikke havde 100 års ’Detroit’-kultur at bære rundt på, da han skabte Tesla.

Den helt gode nyhed er, at vi i Danmark både har forudsætningerne for og incitament til at melde os ind i kampen!

Ca. 30 % af de danske fremstillingsvirksomheder bruger allerede i dag 3D-print, primært til prototyper og produktudvikling, og ved at sætte 3D-print og æstetisk og miljømæssigt design endnu mere på dagsordenen, kan vi sætte os helt i spidsen på området!

Med dansk design som en nuværende klar styrkeposition og et incitament til at opbygge et 3D-print-økosystem for ikke alene at beskytte vore industrier mod disruption, men i særdeleshed for at bevare og udbygge vor konkurrenceevne og en grøn produktionform, synes det lige for at gribe projekter, der vil arbejde for, at danskere og europæere får billige, æstetisk smukke elbiler til gavn for klima, industri og privatøkonomi.

Der er ingen tvivl om, at 3D-print kommer til at transformere produktionsindustrien, som vi kender den. I dag kan der 3D-printes i 500 materialer. Udover at fremstillingen af produkter vil rykke på nye hænder er fordelen ved 3D print at affald minimeres, hastigheden til markedet stiger voldsomt, og vi kommer til at bruge materialer, vi aldrig har set før.

Hvorfor ikke gå foran i Danmark?!

 

Lone Thier er foredragsholder og strategisk rådgiver. Se foredrag her: http://lonethier.com/foredrag/

Tak for din tilmelding!

Vi har netop sendt dig en email med link download til e-bogen Genstart.

Nyhedsbrev