Jeg kunne godt “tænke mig”, at min virksomhed udvikler sig og sigter efter stjernerne. At vi i virksomheden innoverer og skaber nye banebrydende muligheder for os selv. At vi bliver vores eget svar på Uber, der disrupter taximarkedet eller AirBnb, som nu er verdens største hotelkæde uden at eje et eneste hotel. Muligheden for, at din virksomhed kan disrupte sig selv og jeres branche – eller en helt anden – er klart til stede, for alle industrier bliver disruptede og endevendt inden for de næste 10 år.

Hvis I ikke disrupter jer selv, så disrupter andre jer.

Hvis du som leder vil have, at din virksomhed disrupter sig selv – før det er for sent – så skal du være villig til at tage ansvar og sætte virksomheden over dig selv. Spørg dig selv om du er i stand til at vende din virksomhed og eje det mål, eller om du i virkeligheden er et skridt bagefter. Om du som leder får tingene til at ske, eller om du bare “godt kunne tænke dig”, at de sker? Og om du samtidig er i stand til at give fuld autonomi til de nøglepersoner, som kan se fremtiden for din virksomhed og dit marked?

Mange ledere vil sikkert helt instinktivt svare ja til alle spørgsmålene, men vejen fra tanke til handling kan være lang. De var den eksempelvis for ledelsesgruppen i en mellemstor dansk virksomhed, som jeg havde møde med om deres ekspansion i Tyskland.

De sigter efter stjernerne internationalt, og den ansvarlige chef sagde som konklusion på mødet: “Vi vil gerne vækste vores forretning i Tyskland med 100 procent i 2016. Men der er jo så meget, der afhænger af andre end os selv”. Behøver jeg skrive, at målet var det samme i 2015, og at der ingen fremgang blev nået? Forretningen blev på bedste beskub vedligeholdt men ikke innoveret endsige vækstet.

Det er vigtigt at have ambitioner og at sigte efter stjernerne. Men hvis du i bund og grund mener, at din ambition helt afhænger af andre mennesker, så klinger det hult. Så tager du ikke ansvar. Hvis du sigter efter stjernerne og tager ansvar for, at du nok skal kommer derhen – på én eller anden måde – med denne virksomhed eller en anden, hvis du ejer det mål, fejler og rejser dig igen, gør alt hvad du kan hver dag for at nå det mål, så er du det stof, som disruptere er gjort af. “If its lonely and scary, you’re proparly on the right track”

Sustaining innovation og disruptende innovation

De fleste mennesker i Danmark gør, som lederen i den danske virksomhed og siger til sig selv, at “Tyskland jo også er et svært marked”, og at “der jo er så mange (kunder), der skal sige ja!”.

Til dem svarer jeg, at det er jo blot er vilkårene for enhver, der vil drive virksomhed. Det er udfordrende, det er hjernebrydende, det er risikabelt, det kræver udholdenhed, mod og handling. Så hvordan definerer du dig selv og den virksomhed, du har et ansvar for? Er det på tide at fjerne undskyldningerne og tage ansvar?

Hvis du vil, at din virksomhed skal disrupte jeres marked, så skal du turde disrupte dig selv. Virksomheder disrupter ikke virksomheder. Menneskene i virksomhederne innoverer, udvikler og disrupter. Apple havde ikke disruptet markedet for den personlige computer, hvis ikke det var for Steve Jobs personlige integritet, tro på sig selv og sit teams innovative kræfter.

Tak for din tilmelding!

Vi har netop sendt dig en email med link download til e-bogen Genstart.

Nyhedsbrev