Jeg vil fortælle jer, hvad jeg tror på. Aller dybest inde. Når jeg sidder her, alene, ved min mac, når jeg går tur i skoven, når jeg sidder på SOHO i Kødbyen og arbejder, når jeg følger mine børn ind på skolen efter at have parkeret bilen, når jeg kører til Hamborg, når jeg sidder på gulvet på en fabrik i Vietnam og udvikler designs, når jeg sidder til højbords med Singapores præsident, når jeg arbejder frivilligt på Reden, når jeg kører i lufthavnen for at flyve til Kina, når jeg cykler gennem København i regnvejr, og når min veninde overrasker mig med den kærligste, varmeste mad. Uanset hvor jeg er, hvem jeg er med, i hvilket humør jeg er, så tror jeg dette:

At vi i Danmark har et kæmpe potentiale til at strække os, til at udvikle os, til at løfte os, til at blomstre. Økonomisk, politisk, socialt og kulturelt. Jeg ved, det lyder som floskler. Men det er, hvad jeg ved med sikkerhed. Det er min grundpræmis, min kerne. Jeg ved, at Danmark kan blive verdens førende rumteknologi-nation. Jeg ved, at Danmark kan blive en nation, hvor 98% stemmer ved lokal- og folketingsvalg. Jeg ved, at Danmark kan være et land med ingen på overførselsindkomster. Jeg ved, at Danmark kan have verdens bedste sundhedssystem, og jeg ved, at Danmark kan have verdens bedste skolesystem, at vi kan have den højeste andel af mennesker uddannet, at vi kan blive verdens førende iværksætternation, at vi kan være det land i verden, hvor færrest kriminelle vender tilbage til kriminalitet, at vi kan være forBILLEDET i verden for, hvordan man laver en grøn nation, at vi kan være dem, verden kigger på for at finde løsning på deres egne problemer med oversvømmelser, at vi kan blive dem, hvor ingen arter uddør, og hvor truede arter finder fodfæste. At vi kan være den nation i hele verden, der giver mest tilbage til naturen, at vi kan være dem uden korruption, dem med mest ligestilling i verden og dem med den højeste indtægt per indbygger. Ja, I tænker sikkert, at det passer nok meget godt.

Jeg ved, at løsningen til at komme derhen, hvor jeg ved, vi kan komme hen – er mod, teknologi , vedholdenhed og fokus. Jeg kan se, at verden åbner sig med teknologi, at vi alle gør ting i dag på vores mobiltelefon, som vi end ikke kunne forestille os, og som vi ville have affærdiget for 15 år siden. At ressourcer ikke længere synes knappe – at det kun er adgangen til dem, der er knap.

Jeg ved også, at teknologien åbner muligheder, når vi arbejder sammen, leger sammen, uddanner os sammen på kryds og tværs af hele verden, så vi gennem små teknologiske opfindsomheder oplever, at verden lige så langsomt bliver mere demokratisk, tilgængelig, de-monetariseret, de-materialiseret.

Men det der kan koste os “min utopi” er ligegyldighed, usikkerhed, magelighed og laden stå til. Det frygtlige er, at hvis vi bliver ved med at gøre, som de fleste har gjort indtil nu, så har vi slet ingenting om 25 år. Så er vi kun skyggen af os selv. Vi mangler en vision i Danmark, som gør, at vi kan se det sted for os. Ellers tror vi ikke på det.

Jeg ved, at det er menneskeligt gerne at ville gøre ting bedre og at udvikle sig. Jeg ved, vi alle, hvis vi bliver spurgt gerne vil have en stor betydning, at vi alle gerne vil være glade, aktive og interesserede og være en del af fællesskaber. Det vi alle mangler er visionen, en fortælling, der gør os i stand til at se os selv i en bedre fremtid. At nogen tør tegne den vision for Danmark.

Det er det, der er så fantastisk ved Singularity University. De tegner en vision for næsten hele universet, der er så meget bedre. En verden af “overflod”. Hvor det eneste der står i vejen for at nå den verden er os selv. Vi har bare brug for at trække den vision ned på jorden og gøre den troværdig i forhold til skeptiske danskere. Vores tilgang til problemer, vores måde at passificere os selv på, vores måde at stresse over at komme 15 min for sent til børnehaven etc. Hold da kæft. Det er som om, at vi tager en masse stress på os for at undgå at tage fat på det, der virkelig kunne rykke os ud af ja stress, mangel, kedsomhed, grå hverdag etc. Som om vi er stressede og pisse travle og frustrerede, fordi vi ikke har blikket rettet mod en fælles vision om det fantastiske Danmark, vi kan lave sammen i løbet af de næste 10 år. Vi mangler ledelse og mod.

Det skal ikke komme fra politisk niveau. Det skal som med rumforskningen komme fra private initiativer. Virksomheder, fonde, individer, grupper, organisationer og enheder, der rejser sig.

Jeg er selv fanget i passiviteten. Selv fanget i det “normale” og det, der er det mest sikre. Så hvorfor har eg ikke rykket mig og startet en high tech-virksomhed? Fordi jeg mangler visionen, jeg mangler fællesskabet, jeg mangler at se, at det kan lade sig gøre. Det er MIN undskyldning. Men jeg tror, at mange deler den. Det er jo fordi, vi alle mangler ledelsen, der tegner visionen. Der viser os, at der er en vej, vi kan gå, en måde at leve på som ikke gør os stressede og forkerte, som giver liv, vækst og betydning til os alle.

Jeg ved, at vejen til det Danmark og de mål, jeg beskriver ovenfor er disruption. Disruption er svaret. Disruptende innovation og disruption af os selv. Vi skal disrupte os selv for at kunne arbejde med den disruptende innovation, som skal drive os fremad. Det er disruption, der er svaret, fordi der ligger så meget sandhed i det begreb. Det er en læringskurve, der viser os, hvordan vi starter, og hvordan vi når hypervækst – en kurve, der indeholder kreativitet, innovation, udvikling, test, at fejle og rejse sig hurtigt igen, udholdenhed, teknologi, opfindelse, at finde løsninger på andre menneskers udfordringer og at lave en forretningsmodel og indtægt ud af det. Det kan næsten ikke være smukkere og mere simpelt. Det eneste der mangler er, at vi alle kender disruption. At vi ved, hvorfor det er svaret på vores udfordringer.

Virksomheder skal høre historien om, hvordan disruption er fremtiden for dem. For det er den. Uden disruption kommer de og Danmark til at dø.

Jeg er hverken liberal, socialist eller noget midt imellem. Det handler ikke om politik. For dette er ligesom videre end politik. Politik er jo bare detailregulering af mindset. Det handler om disruptionens psykologi og en helt konkret værktøjskasse, der står lige foran os alle sammen. Det er min drøm at tage alle de dele, som disruptionens værktøjskasse består af, beskrive dem og vise, hvordan de kan bruges, tale med mennesker om det, fortælle fortællingen om, hvad det er disruption kan gøre for os alle sammen.

Tak for din tilmelding!

Vi har netop sendt dig en email med link download til e-bogen Genstart.

Nyhedsbrev